събота, 5 септември 2020 г.

Съхранение - Хумидор


Пурата е изключително нежно и капризно създание, което ако не се „отглежда” при подходящи условия – температура 16-20-22градуса /всеки производител посочва точните градуси и влажност върху опаковката на пурите, при които трябва да се съхраняват/ и влажност 65-75%, не след дълго тя ще изсъхне и загине /ще придобе горчив вкус при пушене, ще гори бързо и неравномерно. а в по-дългосрочен план може да бъде нападната от тютюневия бръмбър, ще започне да гние, а увивния слой ще се разпадне/.
Изходите от тази ситуация са 2 – или да си купите такова количество пури, колкото можете да изпушите в рамките на 1-2 дни, или да си купите т.нар. хумидор – дървена кутия, осигуряваща оптималния микроклимат за пурите Ви. Тук по-подробно ще се спрем на втория.


Устройство на хумидора:

Хумидорът може да бъде направен от няколко вида дърво – испански, американски или канадски червен кедар или хондураски махагон. Испанският кедар има няколко предимства пред останалите, а именно:
- поглъща повече влага;
- предпазва от тютюневия бръмбър;
- подобрява аромата на пурите и подържа стареенето им;
По-големите хумидори имат дървени прегради или отделни секции, които не позволяват на ароматите от различните пури да се смесват.
Хумидорът освен дървена кутия има още 2 основни съставки:
Овлажнител – може да бъде гъбичка или акрил-полимерен. Гъбичката е по-евтиния вариянт, а акрил-полимерния е по-скъпия, но изисква по-малко внимание и поддържа по-добра влжност. За хумидорна течност се използва дестилирана вода. Чешмяната вода не е подходяща, поради съдържанието на минерални соли и други примеси, може да промени аромата на пурите и да се появи плесен. За по-бързо повишаване на влажността може да използвате равни количества пропилен-гликол и дестилирана вода. След достигане на необходимата влажност, може да се използва само дестилирана вода или същият разтвор, който осигурява до 6 месеца влажност с едно зареждане.
Другият елемент на хумидора е хидрометъра, който измерва и показва каква е влажността. Може да бъде цифров /електронен/ или аналогов със синтетични или естествени влакна или с пружина. Последните два трябва да бъдат периодично калибровани, за разлика от цифровите и аналоговите със синтетични влакна.
При някои модели има и термометър, който помага за поддържане на необходимата температура.


Подготовка на хумидора:

Да предположим че вече сте горд собственик на чисто нов хумидор. Ето и стъпките през които трябва да преминете за да го въведете в експлоатация:
1-во – проверете дали хидрометъра е калиброван, ако не е – калибрирайте го;
2-ро – налейте дестилирана вода в овлажнителя. След 10-12 часа овлажнителят трябва да бъде „до зареден”
3-то – избършете отвътре стените му с гъбичка напоена с дестилирана вода;
4-то – оставете вътре в хумидора чаша с дестилирана вода или мокра гъба в найлонов плик за 2-3 дни;
По този начин стените на хумидора ще поемат достатъчно влажност. При стабилизиране показанията на хидрометъра сте готови да съхраняванте пурите си в него.
Поне веднъж седмично е необходимо да го отваряте, за да поеме чист въздух. Пълненето на овлажнителя става обикновено веднъж на 1-2месеца, а се препоръчва смяната на целия овлажнител веднъж на 2-3 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар