събота, 5 септември 2020 г.

Интересни истории свързани с пурите:

       

През 1492 г. Христофор Колумб достига до бреговете на Новия свят. Мислейки, че е достигнал Китай, италианецът пожелал да се срещне с китайския император и пратил двама от своите моряци - Luis de Torres и Rodrigo de Jerez да уредят срещата. Стъпвайки на сушата пратениците видели местните да “пият” дим от "малки запалени предмети, направени от растение". Наричали ги "cohiba-коиба", което днес е марка на едни от най-популярните кубински пури. Това всъщност били тютюневи листа, завити в царевични люспи. Пушенето било ритуал, практикуван от шаманите и лечителите, при който са се приемали големи количества тютюн, което в последствие водело до халюцинации и привидения. Единия от моряците - Rodrigo de Jerez опитал от този странен ритуал и така станал първия европеец – пушач. Когато се връща в родния си град Ayamonte – Испания, съгражданите му толкова се плашели от дима, излизащ от устата и носа му, че той бил хванат и затворен за 7 години от Светата инквизиция.

                                         *     *     *
     Английските джентълмени през Викторианската епоха /1837 до 1901г./ са считали, че ноздрите на жените са прекалено чувствителни към тежкия дим на пурите. Това довело до обособяването на специални стаи за пушене на пури – Smoking Room или дивани. В тези стаи джентълмените се събирали обикновено след вечеря, облечени в специални дрехи за пушене, изработени от коприна, заради свойството и да не пропуска дима от пурите – smoking jacket /от кройките на тези сака е произлязъл днешният смокинг/ и smoking cap /шапка, подобна на турските фесове, която предпазвала косата/.
                                          *     *     *
     Джон Кенеди обожавал кубинските пури. Преди да подпише ембаргото за Куба, той наредил на секретаря си да му набави колкото се може повече от любимите му пури - H. Upmann Petit Corona. Набавили му 1200 броя, но той така и не могъл да им се наслади, тъй като скоро след това бил убит в Далас.
                                          *     *     *
     Адвокат от Южна Каролина си купил кутия с много редки и скъпи пури за скромната сума от 15 000$, след което ги застраховал против кражба, природни бедствия и пожар. След това изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания в който обяснил, че пурите са унищожени “в серия от малки пожари” и поискал да му бъдат изплатени загубите. Застрахователната компания отказвала с аргумента, че той ги е изпушил. Адвокатът осъдил компанията и спечелил делото. Застрахователите били принудени да обезщетят адвоката с 15 000$. След това застрахователната компания обвинила адвоката в умишлено причиняване на 24 пожара на застраховано имущество и го осъдила на 24 месеца затвор и 24 000$ глоба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар